𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 „𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐄𝐦𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮” 𝐈𝐚𝐬̧𝐢 (6-11 noiembrie 2023)

În perioada anotimpului de toamnă, când frunzele îmbracă aleile în straie de aur, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași împreună cu Fundația omonimă își deschide larg porțile pentru a celebra săptămâna care aduce un omagiu măiestriei intelectuale și tradiției academice. Această perioadă denumită “Săptămâna Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași”, avându-și desfășurarea între 6 și 11 noiembrie 2023, se anunță a fi un maraton cultural de excepție.

Prin lansarea seriei de inițiative culturale sub sigla “Biblioteca în societatea digitală”, BCU Iași își propune să se poziționeze ca un far luminos în peisajul educațional și informativ, evidențiind rolul său în diseminarea cunoașterii în era digitală. Subvenționată prin generoasele Granturi SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, această ediție se va desfășura sub umbrela unui proiect ambițios de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric, consolidând astfel moștenirea culturală și arhitecturală a instituției.

Agenda manifestărilor este o adevărată oază de înțelepciune și creativitate, începând cu o expoziție documentară inaugurată în premieră. Adevărații amatori ai lecturii vor putea participa la conferințe îndrăznețe și dezbateri pe teme actuale, alături de tururi ghidate și competiții intelectuale, contribuind astfel la dialogul vibrant dintre tradiție și modernitate.

Punctul culminant al deschiderii va fi conferința inaugurală, un eveniment marcant sub semnătura domnului conf. univ. dr. Valentin Șerban-Orga, care va dezbate provocările și responsabilitățile bibliotecilor centrale universitare în contextul “erei digitale”. Dialogul se va desfășura în prestigioasa Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promițând să fie o veritabilă festin cultural.

Curiozitatea și setea de cunoaștere vor fi stimulate prin expoziția “File din istoria Bibliotecii”, găzduită de Serviciul Conservarea Colecțiilor și Departamentul Colecții Speciale. Este o invitație de a călători prin timp și de a explora comorile literare care au definit identitatea culturală a BCU Iași. Vernisajul, în prezența distinsului Director, Prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, va aduce în atenție bijuteriile intelectuale ale bibliotecii.

Sesiunile de instruire pentru bibliotecari, precum “Digital Tips and Tricks”, promit să transforme expertiza digitală într-o artă accesibilă, iar dezbaterile pe teme cât se poate de actuale, precum utilizarea resurselor digitale în cercetarea umanistă, susținută de eminența sa, conf. univ. dr. habil. Alexandru Nicolae, vor aduce un suflu nou în peisajul academic.

Concursul “Vânătoarea de comori științifice”, ajuns la a patra ediție, va transforma căutarea cunoașterii într-o aventură palpitantă. Cu premii generoase oferite de Fundația BCU Iași, acesta se prefigurează a fi o competițiea intelectului, cu un finiș dramatic anticipat în data de 9 noiembrie.

În aceeași săptămână, își vor găsi desăvârșirea și eforturile cititorilor însetați de literatură și cunoaștere, prin premiile atribuite celor mai asidui utilizatori ai bibliotecii, consolidând astfel legătura dintre cititor și cartea tipărită, într-o lume tot mai digitalizată.

“Săptămâna de Aur a Culturii Scrierii” se va încheia cu “Ziua Porților Deschise”, un final grandios, care va invita publicul să descopere spațiile sacre ale bibliotecii, inclusiv depozitele de carte, o oportunitate rară de a intra în inima pulsând de istorie și cunoaștere a instituției.

Este un eveniment ce subliniază nu doar rolul BCU Iași ca sanctuar al cunoașterii, dar și ca platformă a schimbului de idei și inovații. Fiecare participant la această sărbătoare a minții va părăsi încărcat cu inspirație și cu o perspectivă proaspătă asupra bibliotecii în peisajul digital contemporan.

[Descoperiți mai multe și alăturați-vă acestei celebrări pe pagina oficială a BCU Iași.](https://www.bcu-iasi.ro/evenimente…/zilele-bcuiasi-2023/)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *