Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Trump și lupta împotriva antisemitismului: Columbia pierde 400 milioane de dolari într-o controversă pro-palestiniană

Trump și lupta împotriva antisemitismului: Columbia pierde 400 milioane de dolari într-o controversă pro-palestiniană

by Salut Iasi

Reducerea subvențiilor University of Columbia

Administrația președintelui american Donald Trump a anunțat anularea subvențiilor și contractelor în valoare totală de 400 de milioane de dolari destinate Universității Columbia. Această măsură a fost justificată prin acuzațiile de hărțuire antisemită în campusul universității din New York și în împrejurimi, conform unei declarații agenției de presă Reuters. Declarația a fost emisă de Departamentul de Justiție al SUA, Departamentul de Educație, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, și Administrația Generală a Serviciilor.

Măsuri financiare neprecizate

Instituția de învățământ primește un sprijin financiar substanțial din partea guvernului pentru cercetare științifică și asistență medicală. Totuși, administrația Trump nu a făcut publice detalii despre subvențiile și contractele specifice care vor fi afectate de aceste reduceri. Se estimează că aceste tăieri ar putea proveni din cele peste 5 miliarde de dolari investite deja în Columbia.

Posibile litigii

Anunțul acestor reduceri anticipate ar putea duce la acțiuni legale, având în vedere că grupurile pentru drepturile civile au argumentat că astfel de decizii nu respectă un proces echitabil și ar putea constitui o pedeapsă neconstituțională pentru discursul protejat sub incidența primului amendament.

Protestele pro-palestiniene

Universitatea Columbia a fost un focar al activismului studențesc pro-palestinian, manifestările de protest și opunere față de politicile Israelului având un impact deosebit în ultimele luni. La aceste proteste, unii studenți au ocupat o clădire universitară timp de câteva ore în luna aprilie și au organizat tabere pe peluzele campusului, cerând încetarea investițiilor în companii ce susțin ocupația militară a teritoriilor palestiniene.

Acuzații și reacții diverse

În cadrul acestor proteste și contra-proteste au fost lansate acuzații de antisemitism, islamofobie și rasism. Universitatea Columbia Apartheid Divest, o coaliție care susține protestele pro-palestiniene, cuprinde studenți și grupuri evreiești, care au respins criticile conform cărora activitățile lor ar fi de natură antisemită. Totodată, unii studenți evrei și israelieni au raportat că atmosfera din timpul protestelor le-a generat sentimentul de intimidare.

Declarațiile oficialilor

Leo Terrell, lider al grupului de lucru pentru antisemitism al Departamentului de Justiție, a subliniat că anularea acestor fonduri reprezintă un semnal puternic din partea guvernului federal, prin care acesta își ia distanță față de o instituție care nu reușește să protejeze studenții și personalul evreu.

Poziția Universității Columbia

Universitatea Columbia a declarat că a implementat măsuri active pentru a combate antisemitismul și alte forme de prejudecăți în campus, dar a respins acuzațiile aduse de grupurile pentru drepturile civile că ar compromite libertatea de exprimare academică. De-a lungul anului trecut, Columbia a luat măsuri disciplinare împotriva unui număr semnificativ de studenți și angajați implicați în activități pro-palestiniene, inclusiv suspendări, și a solicitat intervenția poliției pentru arestarea protestatarilor, o decizie care a fost contestată intens de către facultate.

Reacțiile oficiale ale Universității

Samantha Slater, purtătoare de cuvânt a Columbia, a afirmat că instituția își propune să colaboreze cu autoritățile federale pentru a restabili finanțarea federală. Ea a menționat că administrația universitară ia în serios obligațiile legale și înțelege gravitatea anunțului, afirmând angajamentul de a combate antisemitismul și de a asigura siguranța și bunăstarea studenților, profesorilor și a personalului. Slater nu a oferit detalii despre subvențiile și contractele specifice ce urmează să fie anulate, iar răspunsurile din partea autorităților competente nu au fost încă primite.

Contextul legal

Titlul VI din Legea drepturilor civile conferă guvernului dreptul de a investiga instituțiile care beneficiază de fonduri federale în cazurile de discriminare bazată pe religie sau naționalitate, printre alte categorii protejate. Uniunea pentru Libertăți Civile din New York a caracterizat anunțul de vineri ca fiind o utilizare abuzivă a legii, având drept scop pedepsirea discursului politic.

Critica adusă acțiunilor guvernamentale

Donna Lieberman, directorul executiv al NYCLU, a afirmat că aceasta acțiune este neconstituțională și fără precedent, relevând că se aliniază cu tendința de lungă durată a lui Trump de a reduce la tăcere opiniile cu care nu este de acord și de a diminua protestele. În opinia sa, discursul politic protejat nu ar trebui să fie un motiv pentru penalizare, iar aplicarea Titlului VI trebuie să respecte în mod constant principiile Primului Amendament.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati