De la număratul oilor până la folosirea zgomotului alb sau a păturilor ponderate, oamenii au încercat nenumărate metode pentru a dormi mai bine. Tulburările de somn pot avea efecte negative ample, inclusiv probleme cardiovasculare, metabolice, de memorie, învățare, productivitate, reglarea emoțiilor și relații personale.Ads.Totuși, se pare că un instrument puternic pentru un somn mai bun a fost mereu la vedere – în raionul de fructe și legume. Un nou studiu condus de cercetători de la University of Chicago Medicine și Columbia University a constatat că un consum crescut de fructe și legume în timpul zilei a fost asociat cu un somn de calitate superioară în aceeași noapte.„Modificările alimentare ar putea reprezenta o soluție nouă, naturală și eficientă pentru un somn mai bun,” a declarat dr. Esra Tasali, co-autor principal și director al UChicago Sleep Center.„Asocierile temporale și datele obiective din acest studiu sunt pași esențiali în completarea unei lacune importante în sănătatea publică.” Descoperirea legăturii dintre alimentație și somn Cercetările anterioare au arătat că lipsa somnului poate duce la alegeri alimentare mai bogate în grăsimi și zahăr. Deși impactul somnului asupra sănătății este bine documentat, se știe mult mai puțin despre cum influențează alimentația calitatea somnului.Studiile anterioare observaționale au sugerat că un consum mare de fructe și legume este asociat cu un somn mai bun, conform relatărilor participanților. Însă acest nou studiu este primul care demonstrează o legătură directă între ce mănâncă o persoană într-o zi și calitatea somnului din acea noapte, folosind date obiective.Participanții, tineri adulți sănătoși, și-au înregistrat alimentația zilnică într-o aplicație și au purtat brățări speciale care monitorizau somnul. Cercetătorii s-au concentrat pe „fragmentarea somnului”, adică frecvența cu care o persoană se trezește sau trece de la somn profund la somn ușor. Rezultate promițătoare și încurajatoare Cercetătorii au constatat că fiecare zi de alimentație sănătoasă era corelată cu diferențe semnificative în calitatea somnului în noaptea următoare. Cei care consumau mai multe fructe, legume și carbohidrați sănătoși (precum cerealele integrale) aveau un somn mai profund și neîntrerupt.Pe baza modelelor statistice, cercetătorii estimează că persoanele care consumă cele cinci porții de fructe și legume recomandate zilnic ar putea avea o îmbunătățire de 16% a calității somnului, comparativ cu cei care nu consumă deloc.„16% este o diferență semnificativă,” a spus dr. Tasali.„Este remarcabil că o schimbare atât de importantă poate apărea în mai puțin de 24 de ore.”Studiile viitoare vor explora relația cauzală, aplicabilitatea pe populații diverse și mecanismele fiziologice – digestive, neurologice și metabolice – care ar putea explica acest efect pozitiv, scrie scitechdaily.com.Totuși, pe baza datelor actuale, specialiștii recomandă cu încredere o alimentație bogată în carbohidrați complecși, fructe și legume pentru o sănătate a somnului susținută pe termen lung.„Oamenii mă întreabă mereu dacă există alimente care pot ajuta să avem un somn mai bun,” a spus dr. Marie-Pierre St-Onge, co-autoare principală și directoare a Center of Excellence for Sleep & Circadian Research din cadrul Columbia University.„Chiar și schimbările mici pot influența somnul. Asta e încurajator – un somn mai bun este sub controlul tău.”Sursa: Ziare.com Trucul alimentar simplu care îți poate îmbunătăți somnul în doar 24 de ore
Trucul alimentar simplu care îți poate îmbunătăți somnul în doar 24 de ore
23