Dacă nu știi de unde să începi cu o dietă sănătoasă pentru inimă, umple-ți cămara cu aceste alimente recomandate de cardiologi.Inima ta pompează peste 7.500 de litri de sânge pe zi, livrând oxigen și nutrienți către fiecare celulă și organ din corp, preluând deșeuri pe parcurs și trimițându-le spre a fi filtrate. Având în vedere cât de important este acest singur organ, nu e de mirare că menținerea sănătății inimii este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta generală și starea ta de bine.AdsDeși bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în SUA, poți face multe pentru a reduce riscul — începând chiar din bucătărie. Cercetările arată că modele alimentare sănătoase pentru inimă, cum sunt dieta mediteraneană și dieta DASH, pot îmbunătăți semnificativ markerii importanți pentru sănătatea cardiovasculară. Aceste diete pun accent pe alimente integrale, bogate în fibre, grăsimi sănătoase, antioxidanți și proteine vegetale.Totuși, nu trebuie să-ți schimbi complet dieta sau să cheltui o avere ca să începi să-ți protejezi inima. Păstrarea doar a câtorva ingrediente simple și sănătoase pentru inimă în cămară te poate ajuta să adaugi ușor nutrienți importanți în mesele și gustările de zi cu zi. Eatingwell.com a întrebat cardiologi care sunt alimentele esențiale pe care le țin mereu în cămară — iar șansele sunt să ai deja câteva dintre ele pe raft. Iată ce recomandă să avem mereu în casă:1. Ulei de măslineDacă te întrebi ce ulei să folosești pentru legume la cuptor, sosuri, dressinguri sau pentru a-ți stropi pastele, uleiul de măsline este o alegere excelentă pentru inimă. „Recomand să aveți mereu la îndemână un ulei de măsline gustos și să îl folosiți ca ulei principal pentru gătit, dar și pentru a-l adăuga peste toate mesele din zi,” spune dr. Elizabeth Epstein.Uleiul de măsline are o istorie lungă de cercetări care susțin rolul său în îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. O meta-analiză din 2022 a 13 studii care au inclus peste 865.000 de participanți a descoperit o relație clară între consumul de ulei de măsline și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Pentru fiecare 5 grame (aproximativ o linguriță) de ulei de măsline consumat pe zi, riscul de boală cardiovasculară și mortalitate generală a scăzut cu 4%.„Cele mai solide dovezi nutriționale susțin dieta mediteraneană, care a fost testată în mai multe studii clinice randomizate și s-a dovedit că reduce riscul de infarct, accident vascular cerebral și deces cardiovascular cu 30%,” spune Epstein.Folosirea frecventă a uleiului de măsline ar putea fi una dintre componentele-cheie, datorită nivelurilor sale ridicate de polifenoli antiinflamatori, antioxidanți și acid oleic. Deși orice ulei de măsline oferă beneficii, uleiul de măsline extra-virgin este cel mai bogat în antioxidanți și compuși vegetali bioactivi, care pot aduce beneficii suplimentare pentru inimă. 2. Paste din leguminoase Nu trebuie să renunți la paste într-o dietă sănătoasă pentru inimă. „Am întotdeauna în cămară pastele din leguminoase — făcute din edamame, linte, năut, fasole neagră sau mung,” spune dr. Danielle Belardo.Pastele din leguminoase conțin în mod obișnuit mai multe proteine și fibre decât pastele din grâu și sunt mult mai sățioase. În ceea ce privește sănătatea inimii, consumul regulat de leguminoase este o alegere excelentă. Numeroase studii leagă consumul de leguminoase de îmbunătățirea profilului lipidic și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare — inclusiv un studiu care arată că adulții care mănâncă leguminoase de patru ori pe săptămână au un risc cu 22% mai mic de boală coronariană decât cei care le consumă o singură dată pe săptămână.Acest efect se datorează în parte conținutului ridicat de fibre solubile, care reduc colesterolul „rău” (LDL) și ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei.Dacă ți se pare greu să consumi leguminoase întregi de mai multe ori pe săptămână, pastele din leguminoase pot fi o tranziție ușoară. „Sunt bogate în nutrienți, ușor de preparat și se aliniază cu principiile unei alimentații sănătoase pentru inimă, bazate pe dovezi,” spune Belardo, care subliniază efectul benefic al pastelor din leguminoase asupra controlului glicemic, sațietății și sănătății metabolice generale. 3. Ovăz Bolul tău de ovăz de dimineață ar putea face mai mult pentru inima ta decât crezi. Ovăzul este bogat în fibre solubile, beta-glucani și compuși antiinflamatori precum fitosterolii, toți contribuind la scăderea colesterolului și susținerea greutății sănătoase.„Ovăzul, ca toate alimentele vegetale integrale, conține fitosteroli — substanțe produse de plante care blochează absorbția colesterolului în tractul digestiv,” explică dr. Elizabeth Klodas.Fibrele solubile leagă colesterolul în intestin, fitosterolii reduc absorbția, iar beta-glucanii influențează pozitiv microbiomul intestinal și metabolismul colesterolului — ceea ce face din ovăz o triplă armă împotriva bolilor de inimă.Asigură-te doar că alegi ovăz integral, cât mai puțin procesat. Cercetările arată că ovăzul minim procesat păstrează mai multe fibre, beta-glucani și compuși benefici pentru inimă, comparativ cu ovăzul ultraprocesat sau îndulcit excesiv.Din fericire, există o mulțime de moduri delicioase de a consuma ovăz: ovăz hidratat peste noapte, terci fierbinte, granola, clătite cu ovăz, smoothie-uri. Opinia experților O alimentație sănătoasă pentru inimă nu presupune neapărat o reinventare totală a cămării. Alimentele pe care cardiologii le au mereu la îndemână sunt simple: ulei de măsline, ovăz și paste din leguminoase.Consumul regulat al acestor alimente, în contextul unei diete echilibrate, te poate ajuta să scazi colesterolul, să menții o greutate sănătoasă și să îți protejezi inima pe termen lung.Sursa: Ziare.com
Trei cardiologi au fost întrebați care este alimentul pe care îl au întotdeauna în cămară. Ce au răspuns
79
