Reînceperea discuțiilor între SUA și Iran
Statele Unite și Iranul reiau, sâmbătă, la Roma, negocierile privind programul nuclear al Teheranului, la o săptămână după o întâlnire considerată „constructivă” de ambele părți, conform agenției AFP, citată de news.ro. Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, și trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, vor discuta sub medierea Omanului, la fel ca în întâlnirile anterioare de la Muscat.
A doua reuniune de la retragerea SUA
Aceasta constituie a doua reuniune la nivel înalt de când Statele Unite s-au retras în 2018, în timpul primului mandat al lui Donald Trump, din acordul internațional care supraveghea programul nuclear iranian, în schimbul ridicării sancțiunilor aplicate Iranului. După revenirea sa la conducerea țării în ianuarie, Trump a reluat politica de „presiune maximă” împotriva Iranului, având în vedere că relațiile diplomatice dintre cele două state au fost întrerupte din 1980.
Amenințări și apeluri la negocieri
În martie, Trump a făcut apel la Republica Islamică Iran, recunoscută drept un adversar al Statelor Unite, să se așeze la masa negocierilor, amenințând totodată cu bombardamente în cazul în care diplomația ar eșua. Cu toate acestea, Trump a afirmat joi că „nu se grăbește” să opteze pentru intervenția militară, adăugând că are impresia că Iranul „vrea să discute”.
Puncte de vedere și scepticism iranian
În ajunul discuțiilor de la Roma, Araghchi a exprimat „îndoieli serioase” cu privire la intențiile Statelor Unite, dar a declarat că „vom participa totuși la negocierile de mâine (sâmbătă)”. Deși a salutat reluarea discuțiilor, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a arătat sceptic față de rezultat. Occidentul și Israelul, care se opun regimului de la Teheran, suspectează Iranul că își dorește obținerea de arme nucleare.
Apărarea dreptului la energie nucleară
Teheranul respinge aceste acuzații și își apără dreptul la utilizarea energiei nucleare în scopuri civile, în special pentru producția de energie electrică. Într-un interviu acordat publicației franceze Le Monde, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a spus că Iranul „nu este departe” de a obține bomba atomică, având în vedere că îmbogățește uraniu până la 60%, mult peste plafonul de 3,67% stabilit în acordul din 2015.
Impactul sancțiunilor reimpuse de SUA
După retragerea Statelor Unite din acordul din 2015 și reimpunerea sancțiunilor, Iranul s-a distanțat tot mai mult de angajamentele asumate. AIEA a confirmat că Iranul îmbogățește uraniu la rate care depășesc limitele prevăzute în acord, dar rămân sub pragul necesar pentru fabricarea armelor nucleare. În contextul intensificării presiunii internaționale, secretarul de stat american, Marco Rubio, a cerut europenilor să ia rapid o „decizie majoră” privind reimpunerea sancțiunilor internaționale asupra Iranului.
Stadiul critic al negocierilor
Grossi, care a avut discuții recente cu oficiali iranieni la Teheran, a subliniat că timpul se scurge pentru a ajunge la un acord. „Ne aflăm într-un stadiu crucial în aceste negocieri importante”, a declarat el. Iranul susține că discuțiile trebuie să se concentreze exclusiv asupra programului nuclear și asupra ridicării sancțiunilor, considerând că încetarea tuturor activităților nucleare reprezintă o „linie roșie”.
Avertizări din partea oficialilor iranieni
Araghchi a avertizat vineri Statele Unite împotriva „cererilor nerezonabile și nerealiste”, reacționând la solicitarea lui Witkoff de a dezmembra complet programul nuclear iranian. Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au exclus orice întrebare referitoare la capacitățile militare și de apărare ale țării, subliniind că programul de rachete balistice provoacă îngrijorări la nivel internațional.
Influența regională a Iranului
Influența regională a Iranului reprezintă, de asemenea, o „linie roșie” pentru Teheran, conform declarațiilor agenției oficiale de presă IRNA. În regiune, Iranul susține ceea ce este denumit „axa rezistenței”, o alianță de grupuri armate care se opun Israelului, incluzând Hamas, Hezbollah, rebelii Houthi din Yemen și milițiile șiite din Irak.
Declarațiile Israelului
În urma reluării negocierilor dintre Iran și Statele Unite, Israelul și-a reafirmat angajamentul de a împiedica Iranul să obțină arme nucleare, afirmând că dispune de un „plan de acțiune” în acest sens.