Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Codul secret din două litere care îți spune cât de toxice sunt recipientele de plastic folosite pentru mâncare

Codul secret din două litere care îți spune cât de toxice sunt recipientele de plastic folosite pentru mâncare

by Salut Iasi

Un cod ascuns, format din două litere, imprimat pe recipientele din plastic pentru alimente, poate indica cât de toxice sunt acestea pentru sănătate, avertizează specialiștii.Consumatorii sunt sfătuiți să caute marcaje precum „PP” (polipropilenă) sau „PE” (polietilenă) – tipuri de plastic considerate sigure pentru contactul cu alimentele. Aceste coduri sunt, de obicei, tipărite lângă triunghiul de reciclare aflat pe fundul recipientului.Ce tipuri de plastic sunt sigure?PP (Polipropilenă): Folosit frecvent în caserole, cutii de take-out și recipiente pentru alimente. Este rezistent la căldură, nu conține BPA și este, în general, sigur pentru cuptorul cu microunde.PE (Polietilenă): Există în două forme – HDPE (densitate mare, cod 2) și LDPE (densitate mică, cod 4). Se regăsește în sticle de lapte, pungi de plastic și recipiente flexibile.

Un alt tip, PET (polietilen tereftalat, cod 1), este întâlnit frecvent în sticlele de apă și recipiente de ketchup, dar este destinat unei singure utilizări.Ce trebuie evitat?
Numerele 3, 6 și 7 imprimate în triunghiul de reciclare indică tipuri de plastic considerate periculoase:3 (PVC – policlorură de vinil): Poate elibera plumb și clorură de vinil când este încălzit. Aceste substanțe pot cauza dezechilibre hormonale, probleme de fertilitate și chiar cancer.6 (PS – polistiren): Folosit în pahare de unică folosință și ambalaje de mâncare. Poate elibera stiren, o substanță care afectează sistemul nervos și poate provoca probleme respiratorii.7 (Altele): Include un amestec de plastice, adesea conținând BPA (bisfenol A), un compus cu efecte asemănătoare estrogenului, asociat cu riscuri de cancer, infertilitate și tulburări hormonale.„De fiecare dată când sunt folosite, aceste recipiente eliberează cantități mici de BPA.”, avertizează Prof. Laura Vandenberg, de la Universitatea din Massachusetts Amherst.Chiar și expunerile minime pot fi periculoase, avertizează și Institutul Național pentru Sănătate (NIH), care leagă BPA-ul de infertilitate, tulburări comportamentale la copii și dezechilibre hormonale, potrivit Daily Mail.Tupperware susține că toate produsele fabricate după martie 2010 în SUA și Canada sunt fără BPA, dar multe gospodării încă folosesc recipiente vechi, posibil toxice.Potrivit specialiștilor, recipiente dure, clare, rezistente la șoc – mai ales cele mai vechi de 10 ani – sunt cel mai probabil să conțină BPA.RecomandăriEvită reîncălzirea alimentelor în plastic, chiar dacă pe ambalaj scrie „microwave-safe”.Nu freca plasticul cu bureți abrazivi, nu folosi detergenți agresivi, și nu păstra alimente acide în astfel de recipiente – toate acestea accelerează degradarea plasticului și eliberarea de chimicale.Înlocuiește recipientele vechi cu variante fără BPA sau alege recipiente din sticlă ori inox.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati