Donator anonim sprijină Maternitatea Botoșani cu un incubator de ultimă generație
Un donator, care a preferat să rămână anonim, a oferit Maternității Botoșani, prin intermediul organizației Salvați Copiii România, un incubator modern, conform unui comunicat de presă transmis marți de AGERPRES.
Un gest inspirat de propria experiență
Conform sursei menționate, donatorul s-a născut prematur în urmă cu 67 de ani la Maternitatea Botoșani, fiind subiectul unor metode de îngrijire bazate pe practici empirice de atunci.
Îmbunătățirea șanselor pentru nou-născuți
„Acum 67 de ani, copiii născuți prematur erau salvați de medicii din Botoșani cu ajutorul unor sticle cu apă caldă, pentru a menține temperatura corpului vulnerabil. Astăzi, acel copil dorește să crească șansele de supraviețuire pentru nou-născuții care vin pe lume la Spitalul Județean de Urgență ‘Mavromati’. Prin programul de combatere a mortalității infantile al Organizației Salvați Copiii, el oferă un incubator performant în valoare de 10.000 de euro. În 2024, s-au născut aici 1.523 de copii, din care 300 au necesitat îngrijire specială în Terapie Intensivă. Cel mai mic nou-născut salvat a avut la naștere doar 660 de grame. Acest gest, realizat anonim, subliniază importanța sprijinului din partea indivizilor pentru asigurarea unei îngrijiri medicale de calitate pentru bebelușii născuți prematur”, se precizează în comunicat.
Dotările anterioare ale Maternității Botoșani
Organizația Salvați Copiii România a dotat anterior secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență ‘Mavromati’ din Botoșani cu echipamente medicale în valoare totală de peste 300.000 de euro. Aceste dotări includ trei incubatoare, două mese radiante, două ventilatoare, un bilirubinometru, un ecograf, două aparate de ventilație, șase monitoare, opt blendere de aer, o hotă filtrantă cu flux de aer laminar, șase lămpi de fototerapie, 15 injectomate, un kit complet de resuscitare neopuff și două aparate de ventilație CPAP.
Importanța gestului donatorului
„Acest gest al donatorului are o valoare inestimabilă și poate să ne inspire să continuăm eforturile de reducere a mortalității infantile și de îmbunătățire a șanselor pentru copiii născuți prematur sau cu probleme medicale complexe. Este o dovadă că implicarea în cauze sociale poate fi o resursă esențială pentru reformarea sistemului medical”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.
Sprijin pentru Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ‘Cuza Vodă’ din Iași
În urma solicitărilor din partea medicilor, Organizația Salvați Copiii România a donat Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie ‘Cuza Vodă’ din Iași o mașină de spălat și sterilizat biberoane, în valoare de 56.000 de euro. Acest echipament este esențial pentru sterilizarea instrumentarului necesar pregătirii alimentației copiilor prematuri sau cu probleme în alimentație. Aproximativ 5.000 de nou-născuți sunt îngrijiți anual în această maternitate, unde ajung aproape un sfert dintre cazurile care necesită terapie intensivă, multe fiind transferate din maternități cu dotări insuficiente pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe.
Donații anterioare pentru Spitalul ‘Cuza Vodă’
De-a lungul anilor, Salvați Copiii a realizat dotări semnificative pentru Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ‘Cuza Vodă’, cea mai mare din regiunea Moldovei. Acestea includ două ventilatoare, un aparat de preparare a alimentației Medimix cu șase canale, un bilirubinometru cutanat, un audiometru, și un ansamblu laser destinat tratamentului și examinării oftalmologice pentru depistarea retinopatiei de prematuritate. Valoarea totală a acestor dotări se ridică la aproape 178.000 de euro.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)