Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge mai departe cu oferta ostilă de preluare a rivalei mai mici Sabadell, chiar dacă Guvernul a blocat o fuziune completă timp de cel puţin trei ani, transmite Reuters citat de Agerpres. Executivul a decis în 24 iunie că nu va permite ca BBVA să integreze operaţiunile sale cu ale Sabadell timp de cel puţin trei ani, ca una din condiţiile impuse pentru oferta de peste 14 miliarde de euro (16 miliarde de dolari) bid. Guvernul poate extinde această condiţie cu încă doi ani „După analizarea deciziei Guvernului, BBVA a decis să nu retragă oferta şi, prin urmare, rămâne în vigoare, în concordanţă cu reglementările aplicabile”, se arată într-un comunicat al grupului bancar spaniol. Ca urmare, BBVA trebuie să îndeplinească cerinţele stabilite de Executiv din motive legate de interesul public, cum ar fi protecţia angajaţilor, a companiilor şi a clienţilor financiari. În urma deciziei autorităţilor de la Madrid, BBVA va reanaliza impactul aşteptatelor economiile de costuri, de 850 milioane de euro, anunţate anterior.
Conform legislaţiei spaniole, Ministerul Economiei poate bloca orice fuziune sau achiziţie a unei bănci. Guvernul are la dispoziţie şase luni pentru a decide, după consultarea autorităţilor de reglementare, inclusiv Banca Centrală a Spaniei şi Organismul de supervizare a pieţei de capital din Spania (CNMV). Preşedintele BBVA, Carlos Torres, a afirmat recent că entitatea combinată ar sprijini economia spaniolă generând o bază impozabilă mai ridicată şi prin crearea unui jucător mai puternic în Europa.
În Catalonia, regiunea spaniolă care ar fi cea mai afectată de preluare, sindicatele şi unele partide locale şi-au exprimat temerile privind impactul eventualei fuziuni asupra locurilor de muncă şi a sucursalelor. O uniune între a doua şi a patra mare bancă din Spania, după o încercare similară care a eşuat în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 miliarde de euro şi ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol. Posibila fuziune ar permite BBVA să-şi extindă activitatea dincolo de Mexic, principala sa piaţă, şi de economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America de Sud şi Turcia, şi să se concentreze pe piaţa internă. „Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienţi şi ar avea ca obiectiv să devină „cea mai mare bancă în funcţie de capitalizarea bursieră din zona euro”, se arată într-un comunicat al BBVA. Potenţiala fuziune vine după o perioadă de consolidare în sector, în condiţiile în care băncile spaniole caută să-şi reducă costurile şi să-şi extindă activităţile. Spania are acum 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008. Combinarea entităţilor are sens din punct de vedere strategic, a precizat BBVA, ţinând cont de modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 milioane de euro.