Tensiunile dintre China și Statele Unite ating un nou nivel, după ce Guvernul chinez a denunțat public o campanie a Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA, acuzând-o că a încercat să recruteze cetățeni chinezi prin intermediul unor videoclipuri distribuite pe rețelele sociale. Ministerul Securității Statului din China a calificat acțiunea drept „absurdă” și „amatoricească”, catalogând videoclipurile publicate de CIA, în special pe platforma X, drept „retorică stângace” și „declarații defăimătoare”.Conform La Stampa, clipurile, realizate în limba mandarină, prezentau personaje identificate ca fiind membri dezamăgiți ai Partidului Comunist Chinez, care își exprimau dorința de a colabora cu CIA pentru a începe o viață nouă. Imaginile erau însoțite de simboluri ale bogăției și puterii, precum zgârie-nori și mașini de lux, și se încheiau cu sigiliul oficial al agenției, alături de instrucțiuni despre contactarea în siguranță a serviciilor americane.’Washington s-a făcut de râs’
„Orice complot de infiltrare în China în scopul obținerii de informații se va dovedi inutil. China își va proteja cu hotărâre secretele strategice fundamentale”, a transmis Ministerul chinez într-un comunicat oficial, acuzând Washingtonul că „s-a făcut de râs la nivel internațional”. Directorul CIA, John Ratcliffe, a apărat inițiativa, susținând că videoclipurile fac parte dintr-o campanie de „recrutare a oficialilor chinezi pentru a sprijini valorile democratice”.
Reacția publicului chinez nu a întârziat. Pe platforma Weibo, echivalentul chinez al X, subiectul a devenit rapid viral, generând o avalanșă de ironii, meme-uri și comentarii sarcastice.„Am putea forma un grup pentru a păcăli CIA și a face niște bani”, a scris un utilizator, reflectând amestecul de umor și naționalism crescut din spațiul public chinez. Acest episod vine pe fondul unui climat tensionat între cele două puteri, marcat de acuzații reciproce de spionaj. În trecut, China a destructurat rețele CIA pe teritoriul său, în perioada 2010–2012, arestând sau executând cel puțin 20 de informatori. În 2018, fostul agent CIA Jerry Chun Shing Lee a fost condamnat în SUA pentru că a transmis informații sensibile Beijingului. China se bazează pe unul dintre cele mai sofisticate sisteme de supraveghere internă din lume, alimentat de tehnologii avansate de recunoaștere facială și un control strict asupra internetului, ceea ce face aproape imposibilă activitatea spionilor fără a fi detectați.