Un puternic val de controversă lovește din plin sistemul educațional din România, în urma descoperirii unui scandal ce implică persoane cu înalte funcții din Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Direcția Națională Anticorupție (DNA) Târgu Mureș a adus la lumină o rețea insidioasă de fraudare a examenelor și presiuni asupra părinților, iar în centrul acestui vârtej se află Inspectorul Școlar General, Pășcan Sabin Gavril.
Conform anchetei DNA, Inspectorul Sabin Gavril este acum în vizorul procurorilor, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu, obținând pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și luare de mită. Potrivit informațiilor furnizate de Mediafax, se pare că în perioada organizării examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2023, Pășcan ar fi conspirat să faciliteze trecerea unui candidat la proba de matematică.
Mai mult decât atât, Inspectorul Școlar General ar fi utilizat o metodă ingenioasă de a presa părinții soliștilor de muzică populară. Astfel, în data de 14 martie 2023, el ar fi aprobat transferul unui elev de la o școală la alta și ulterior ar fi solicitat părinților acestuia să ofere un „moment artistic” gratuit la un eveniment organizat de către el în perioada sărbătorilor pascale. Presiunea exercitată de către Pășcan asupra părinților a fost aparent acceptată, iar un moment artistic a fost susținut de către colega celor doi soți, fără a primi vreo compensație financiară.
DNA nu s-a oprit la Pășcan Sabin Gavril, ci a extins cercetările și către alte persoane implicate în acest caz de corupție. Surse din cadrul anchetei au dezvăluit că și alte persoane din sistemul educațional se află sub urmărire penală, iar procurorii par hotărâți să curețe instituția de practicile necinstite.
Cu toate acestea, surpriza cea mare a venit din partea unuia dintre complici, care a decis să colaboreze cu procurorii și să recunoască vinovăția. Acesta a încheiat, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaștere a faptelor, în care a mărturisit că a oferit inspectorului școlar o sumă importantă de bani, mai exact 3.000 de euro, în schimbul favorurilor făcute. În urma înțelegerii cu DNA, complicele a acceptat o sentință de 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare.
În lumina acestor evenimente, presiunea publică asupra Inspectorului Școlar General a crescut semnificativ, iar mulți dintre cetățeni cer demisia sa. Gavril Sabin Pășcan, confruntat cu acuzațiile DNA, și-a prezentat demisia, argumentând că mandatul său la ISJ Mureș urma să expire de drept pe 31 august. Cu toate acestea, opinia publică nu pare convinsă de această decizie și cere mai multe explicații și consecințe clare.
În rândul părinților, studenților și al cadrelor didactice, reacțiile au fost diverse. Unii se arată dezamăgiți de corupția care pare să fi infiltrat sistemul educațional și cer măsuri ferme pentru a restabili integritatea acestuia. Pe de altă parte, există și persoane care se tem că aceste practici ilegale ar putea fi mai răspândite decât se credea inițial și cer o investigație amănunțită și asupra altor instituții de învățământ.
Autoritățile și societatea civilă au un rol esențial în a asigura că acest scandal nu va fi trecut sub tăcere și că vinovații vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor. Educația este fundamentul unei societăți prospere și echitabile, iar corupția și favoritismul nu au loc într-un sistem care ar trebui să încurajeze performanța și egalitatea de șanse.
În final, rămâne de văzut cum se va desfășura ancheta DNA și dacă acest scandal va fi un punct de cotitură în lupta împotriva corupției din sistemul educațional românesc. În timp ce mulți așteaptă cu nerăbdare pedepsirea vinovaților și reînnoirea sistemului, este evident că este nevoie de o revizuire profundă a practicilor de supraveghere și gestionare a examenelor pentru a restabili încrederea în educație.