Portativul tânărului artist: Un tribut muzical literar în onoarea ”Zilei culturii naționale”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, alături de Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, pregătesc un eveniment deosebit pentru luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 17.00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii. Este vorba despre spectacolul literar-muzical „Trecut-au anii…”, care marchează cu fast Ziua Culturii Naționale și celebrează cei 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Ridicând cortina pe proiectul “Portativul tânărului artist”

Evenimentul este inclus în cadrul proiectului „Portativul tânărului artist”, o inițiativă artistică și educativă care își propune să ofere tinerilor talente din domeniul muzicii și artelor dramatice o platformă de exprimare într-un cadru neconvențional. Colaborarea dintre Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași a făcut posibilă organizarea acestui eveniment excepțional.

Elevi talentati, ghidati de profesioniști

Spectacolul se bucură de participarea elevilor talentați ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, sub îndrumarea unui colectiv de profesori dedicat și experimentat. Prof. dr. Veaceslav Bînzari, prof. dr. Daniela-Mihaela Ciocoiu, prof. Diana Aurelia Neacșu, prof. Adina Pavalache, prof. Nicolae Ionescu sunt cei care îi ghidează pe protagoniști în pregătirea și interpretarea momentelor artistice.

Serată muzicală cu versuri Eminesciene

Programul spectacolului este menit să captiveze publicul prin lieduri și romanțe pe versurile nemuritoare ale lui Mihai Eminescu. Printre interpreții de excepție se numără Iarina Leahu, Alexia Sahaidac, Theodor Stroiu, Lorena Bulei, Denisa Ștefania Cazaciuc, Ioana Frunză, Denisa Tudoran, Bianca – Maria Iova, Diana – Maria Ursulescu, Maria Vamanu și Ioana Rusu. Accompianți la pian de către prof. Alexandra Candalea, prof. Anastasia Chirileanu, Sara – Maria Costandache, Bianca –  Maria Iova, Mario Lucaci și Diana – Maria Ursulescu, acești tineri artiști promit o seară plină de emoție și rafinament artistic.

Un cocktail cultural ce îmbină muzica și artele dramatice

Evenimentul nu se rezumă doar la momente muzicale, ci aduce și momente de teatru susținute de elevii clasei a XII-a din secția „Arta Actorului”. Într-un mix artistic unic, se vor împleti notele muzicale cu expresivitatea scenică, oferind publicului o experiență culturală de neuitat.

Portativul tânărului artist – O inițiativă cu continuitate

Proiectul artistic – educativ – muzeal „Portativul tânărului artist” nu este doar un eveniment izolat, ci face parte dintr-un ciclu de manifestări culturale dedicate elevilor, studenților și cadrelor didactice din învățământul vocațional. Inițiat și coordonat de Carmen Zaharia-Danicov, profesor la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, și de dr.ing. Monica Nănescu, șef al Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, proiectul își propune să ofere o rampă de lansare tinerilor talente în domeniul muzicii, artelor dramatice și coregrafice pe parcursul întregului an 2024.

O invitație deschisă pentru iubitorii de cultură

Intrarea la acest eveniment cultural de excepție este liberă, dar în limita locurilor disponibile. Astfel, publicul iubitor de cultură este invitat să participe și să se bucure de talentul și creativitatea tinerilor artiști, aducând un omagiu memoriei lui Mihai Eminescu într-un mod cu totul special. Un spectacol care nu doar omagiază cultura națională, ci și formează punți de comunicare între generații și domenii artistice variate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *