ReporterIS.ro tratează pe larg într-o ancheta jurnalistică publicată astăzi 4 Martie 2024, modul în care Costeluș Tablă Alexe a procedat în cazul luării de mită ce face obiectul celebrului dosar de corupție instrumentat de DNA. Într-un caz ce pare desprins din paginile unui roman de spionaj, fostul ministru al mediului, Costel Alexe, se găsește acum în centrul unui scandal de corupție ce implică solicitarea de sponsorizări suspecte de la Combinatul Liberty din Galați. Ancheta, denumită „Probele din dosar – Ep. 1”, dezvăluie un fir al intrigilor care îi implică pe Alexe și alți membri ai familiei sale în cereri de șpagă și manipulări contabile.
Coșteluș a cerut personal șpagă
În aprilie 2020, Costel Alexe, aflat la acea vreme în funcția de ministru al Mediului, a solicitat personal sponsorizări de la Ionel Borș, country-manager la Combinatul Liberty din Galați. Motivul aparent al acestei solicitări era o presupusă finanțare pentru o asociație-fantomă, HPN, menționată în documentele de anchetă.
Conexiunea cu proiectul Arcaland și livrarea de materiale
Conform mărturiilor, aceste sponsorizări au fost acompaniate de cereri pentru livrarea de materiale de construcții, printre care se numără tablă, țeavă și șipcă. Într-o cronologie alarmantă, mii de metri pătrați de astfel de materiale au fost trimise către ferma familiei Alexe din Sculeni, Iași, sub aparența unor acțiuni caritabile sau de sprijin comunitar.
Falsificări și mușamalizări
În încercarea de a ascunde urmele acestor tranzacții suspecte, membrii familiei Alexe, inclusiv soția și frații fostului ministru, au recurs la falsificări și manipulări contabile. Într-un caz notoriu, un contract de închiriere între asociația HPN și Corporex, controlate de aceeași familie, a fost fabricat pentru a da o aparență legală tranzacțiilor dubioase.
Antedatări și încercări de acoperire
Una dintre cele mai flagrante dovezi de manipulare a fost descoperirea unor contracte de sponsorizare antedate între Combinatul Liberty și HPN. Aceste documente, încheiate după declanșarea anchetei DNA, au fost concepute pentru a crea o falsă justificare a transferurilor de materiale și fonduri.
O operațiune ca în filme
Anchetatorii descriu modul în care Costel Alexe și complicele său, Ionel Borș, au fost supravegheați și documentați în detaliu, fiecare întâlnire și conversație fiind interceptată și înregistrată. Într-o operațiune de tip filmic, povestea corupției este reconstituită cu ajutorul convorbirilor telefonice și a întâlnirilor între cei implicați.
Cu procesul programat să înceapă pe 12 martie la Înalta Curte de Casație și Justiție din București, povestea dosarului sponsorizărilor suspecte nu face decât să ridice întrebări din ce în ce mai mari despre integritatea și moralitatea liderilor politici. Într-o societate care luptă să combată corupția, cazul lui Costel Alexe reprezintă unul dintre multele episoade care scot la lumină neregulile sistemului și necesitatea unei justiții corecte și neîngrădite.