Într-o operațiune fără precedent, denumită sugestiv „România, groapa de gunoi a Europei”, forțele de ordine au descoperit o rețea vastă de traficanți care aduceau ilegal deșeuri în țară. Această rețea complexă a fost demascată datorită eforturilor conjugate ale Poliției Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara.
În dimineața zilei de 1 octombrie 2023, au fost efectuate nu mai puțin de 44 de percheziții domiciliare în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și Sibiu. Ținta principală a fost un grup infracțional organizat, care, din 2021, a orchestrat introducerea ilegală în țară a deșeurilor provenite din spațiul intracomunitar. Motivația lor? Obținerea unor beneficii financiare uriașe.
Investigațiile au relevat că această rețea era structurată pe trei niveluri. Primul nivel era format din intermediari sau brokeri de deșeuri, care se ocupau de importurile de deșeuri, disimulate ca fiind reciclabile. Acești brokeri colaborau cu companii din diverse țări europene și falsificau documentele pentru a ascunde adevărata natură a deșeurilor.
Al doilea nivel era reprezentat de transportatorii români, care se deplasau la firmele europene, în special în Italia, pentru a încărca deșeurile. Acești transportatori erau complici la falsificarea documentelor, sugerând că deșeurile vor fi reciclate în România.
În final, al treilea nivel era format din administratori și societăți specializate în reciclare. Aceștia erau cei care primeau deșeurile și încercau să șteargă orice urmă a originii lor ilegale.
Dar cum a fost posibil ca această rețea să funcționeze atât de mult timp fără a fi detectată? Răspunsul este simplu: profitul. În România, costul de procesare și reciclare a deșeurilor este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Acest lucru a făcut ca țara noastră să fie o țintă atractivă pentru astfel de activități ilegale.
În plus, membrii rețelei au profitat de lacunele legislative și de lipsa de vigilență a autorităților. De exemplu, deși introducerea deșeurilor în România este interzisă, aceștia au folosit pretextul reciclării pentru a aduce ilegal deșeurile în țară. Mai mult, pentru a evita controalele, transporturile erau efectuate în special noaptea și în weekenduri.
Rezultatul? Peste 1.500 de tone de deșeuri au fost aduse ilegal în țară. Aceste deșeuri nu numai că reprezintă un pericol pentru mediu, dar și pentru sănătatea populației.
În urma acestei operațiuni, aproximativ 80 de persoane vor fi audiate la DIICOT Timișoara. De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor, polițiștilor de frontieră și altor instituții.
Este esențial ca astfel de acțiuni să continue și să se asigure că România nu va mai fi văzută ca „groapa de gunoi a Europei”. Trebuie să protejăm mediul și sănătatea cetățenilor noștri și să luptăm împotriva oricăror activități ilegale care amenință bunăstarea țării noastr