Evident, autoritatea asupra fotbalului românesc a fost „preluată“ de un grup de oameni care manipulează situația după bunul plac și, regulat, manifestă acest lucru prin alegerile lor. Recent, a fost ilustrat cum federația sub auspiciile lui Răzvan Burleanu a eșuat în 79% din calificări, în campaniile care au inclus echipa principală, dar și echipele naționale U21, U19 și U17. Acest bilanț dezolant este rezultatul unei abordări defectuoase, unde numirile pentru postul de selecționer nu țin cont de un criteriu esențial: competența! Ceea ce se întâmplă în cadrul echipei naționale de tineret evidențiază această realitate îngrijorătoare.
Luna trecută, România U21 a înregistrat un eșec umilitor la Campionatul European pe care l-a co-găzduit împreună cu Georgia, terminând pe ultimul loc din 16 echipe! Acest rezultat era anticipat, având în vedere că selecționerul Emil Săndoi (58 de ani) a avut o istorie plină de eșecuri la acest nivel. În detaliu, potrivit „Adevărului“, Săndoi a eșuat să se califice la patru ediții finale ale Campionatului European, în 2007, 2009, 2011 și 2013!
Dar care au fost meritele lui Săndoi pentru un nou mandat la U21? Simplu: este un om docil, supus, care nu a contrazis niciodată ordinele superiorilor. Nici la FRF, unde echipa națională de tineret a devenit „jucăria“ lui Mihai Stoichiță (69 de ani). Pentru a ajunge antrenor la România U21 trebuie să îndeplinești un singur criteriu: să fii pe placul lui „Nea Mihai“. Acesta este modul în care Emil Săndoi a obținut postul și, similar, a fost ales succesorul său, Daniel Pancu.
Federatia a pus la cale numirea lui Pancu înainte de finalizarea Campionatului European de tineret, care a avut loc la București. Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF, a apărut la Orange Sport și a explicat de ce este necesară această schimbare: „Pancu, fiind selecționer la U20, ar fi logic să facă pasul la U21“.
O simplă privire asupra CV-ului lui Pancu la U20 ne dezvăluie absurditatea declarației lui Vochin, fost jurnalist de renume: 6 meciuri, 1 victorie, 1 remiză, 4 înfrângeri, cu un golaveraj de 5-10!
În esență, FRF ne transmite prin această decizie de numire a lui Pancu la U21 că o singură victorie – un 2-0 cu Polonia – este suficientă pentru a te promova! Pare că nu mai contează că ai acumulat mai multe înfrângeri decât victorii. Acesta este doar un aspect al problemei, celălalt fiind faptul că Pancu a fost ales pentru echipa națională U20! CV-ul său, ca antrenor de club, nu l-a recomandat pentru acest post.
În ciuda acestor rezultate dezamăgitoare, administratia Burleanu, expertă în astfel de manevre, a așteptat câteva săptămâni până la oficializarea mutării. Federația a dorit ca subiectul legat de echipa națională de tineret, care a provocat indignare în rândul fanilor fotbalului, să iasă din atenția publicului. Când s-a întâmplat acest lucru, marți, Pancu a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă, livrând declarații vagi, foarte apreciate la „Casa Fotbalului“.
Așadar, administrația Burleanu, aflată la conducerea „Casei Fotbalului“ începând cu martie 2014, nu a reușit să îmbunătățească performanțele fotbalului românesc, dar a dobândit o abilitate diabolică de a ascunde faptul că, la FRF, criteriul competenței nu contează. Important este să faci parte din „echipa Burleanu“.
La echipa națională de tineret, s-a „fluturat” numele lui Cristi Chivu (42 de ani), deși se știa că acesta are contract cu Inter U19 și nu are intenția de a veni la România U21 pentru a primi instrucțiuni de la… Mihai Stoichiță.
Așadar, în cadrul federației, există o strategie clară: introducerea unui nume mare pentru a atrage atenția, urmată de instalarea unei persoane acceptate de sistem, rezultând într-o serie continuă de eșecuri care plasează fotbalul românesc într-o situație precară.