Tribunalul din Bobigny condamnă un bărbat în vârstă de 76 de ani pentru ultraj
Tribunalul Corecțional de la Bobigny a decis, miercuri, în cadrul unei ședințe desfășurate cu ușile închise, condamnarea lui Gérard B., un navigator pe Internet în vârstă de 76 de ani, la opt luni de închisoare cu suspendare. Acesta a fost acuzat de ultraj și instigare la omor, în urma postării unui mesaj ofensator la adresa judecătoarei Bénédicte de Perthuis, care a judecat cazul asistenților europarlamentari în care este implicat Partidul Rassemblement National (RN) și lidera acestuia, Marine Le Pen. Informațiile sunt confirmate de agenția AFP, conform news.ro.
Mesajul controversat postat pe rețelele sociale
Gérard B., pensionar din La Garenne-Colombes, Hauts-de-Seine, a publicat pe platforma X, imediat după proces, o imagine a unei ghilotine, însoțită de mesajul „ceea ce merită această târfă”. În urma acestei postări, el a fost, de asemenea, obligat să plătească o amendă de 3.000 de euro. La audiere, Gérard B., îmbrăcat cu o cămașă în carouri și o vestă, a încercat să convingă instanța că mesajul său nu reprezenta o amenințare reală pentru judecătoare.
Apărarea inculpatului și interpretarea mesajului său online
Inculpatul a susținut, în fața anchetatorilor, că mesajul său a fost generat de ”furie” și a afirmat că se poate spune „orice” pe rețelele de socializare. “Dacă prietenul meu Jacques este o târfă, nu pot să-i spun asta în față”, a declarat el, în fața unor judecători care păreau sceptici referitor la argumentele lui. Tribunalul a acceptat propunerea procurorului privind pedeapsa cu închisoarea pentru Gérard B., având în vedere că acesta nu avea antecedente penale.”
Impactul afirmațiilor și reacția instanței
Procurorul a subliniat gravitatea mesajelor de acest tip, menționând că „în Franța au existat oameni cărora li s-a tăiat capul, decapitați”. Acesta a continuat să explice că, în spatele unui telefon, într-un mediu protejat, se creează un context în care pot fi incitați indivizi violenți sau cu probleme psihice. “Nu ne aflăm în fața unui cont urmărit de mii de ”followers”….” a minimizat avocatul apărării, argumentând că impactul mesajului a fost „aproape nul”, având în vedere că la momentul respectiv, postarea fusese vizualizată de aproximativ 200 de utilizatori.
Consecințele procesului în cazul Marinei Le Pen
La 31 martie, lidera grupului de deputați de extremă dreapta, Marine Le Pen, a fost condamnată la patru ani de închisoare, dintre care doi cu executare, în dosarul ce vizează deturnarea de fonduri în cazul asistenților parlamentari ai Frontului Național (FN), care ulterior a devenit RN. În plus, ea a fost obligată să plătească o amendă de 100.000 de euro și a fost declarată ineligibilă timp de cinci ani, ceea ce îi afectează candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2027. 24 de persoane au fost condamnate în acest caz, inclusiv Partidul Rassemblement National.
Amenințările adresate judecătorilor
După deliberările instanței, judecătorii care au pronunțat deciziile în aceste cazuri se confruntă cu amenințări severe. Președinta celei de-a 11-a Camere Corecționale a Tribunalului Parisului, Bénédicte de Perthuis, a fost plasată sub protecția poliției din cauza intensificării amenințărilor la adresa sa personală.
Acest caz scoate în evidență nu doar provocările legate de libertatea de exprimare, ci și riscurile asociate cu mesajele violente și incitarea la ură în mediul online.