Prima pagină » Iasi in fiecare pagina » Cadrul legislativ se înăsprește împotriva hărțuirii sexuale în școli și universități

Cadrul legislativ se înăsprește împotriva hărțuirii sexuale în școli și universități

by Salut Iasi

Senatul României propune o serie de modificări legislative ce vizează combaterea hărțuirii sexuale în mediul educațional, punând în discuție amendamente ce vor asigura un mediu sigur și propice învățării pentru elevi și studenți. Prin aceste modificări, se urmărește majorarea pedepselor pentru cadrele didactice sau personalul auxiliar și administrativ care se fac vinovate de astfel de comportamente reprobabile. 

Inițiativa legislativă, sub egida „Zero toleranță pentru hărțuirea sexuală în școli și universități”, propune ca pedepsele pentru cei implicați în hărțuirea sexuală să fie majorate cu o treime față de limita specială prevăzută de lege în momentul de față. Proiectul legislativ vizează extinderea sferei de incriminări legate de hărțuirea sexuală și instituirea unor variante agravante ale acestei infracțiuni, pentru a asigura că niciun act de acest gen nu rămâne nepedepsit.

Autorii amendamentului, parlamentari provenind din rândurile USR, PNL, PSD și neafiliați, definesc hărțuirea sexuală ca fiind utilizarea oricărei forme de presiune gravă, cu scopul real sau aparent de a obține un act de natură sexuală. Aceasta poate fi în favoarea autorului faptelor sau a unei alte persoane, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă. De asemenea, solicitarea repetată de favoruri de natură sexuală, care duce la intimidarea, umilirea sau crearea unei stări de temere în rândul victimei, va fi pedepsită cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Pe lângă pedepsele majorate, inițiatorii detaliază că modificările propuse aduc o claritate mai mare textului de lege. Acestea reglementează și situațiile în care fapta constituie infracțiuni, chiar și în absența caracterului repetitiv al acțiunii, adăugând în conținutul infracțiunii sintagma „sau îi cauzează o stare de temere”, având în vedere că actele de hărțuire sexuală generează deseori o stare de temere, mai degrabă decât o stare de umilire.

Proiectul subliniază că, în anumite contexte sociale, hărțuirea sexuală reprezintă un pericol social major. Prin urmare, se impune o pedeapsă mai aspră pentru a descuraja astfel de comportamente. Agravanta, cu precădere, apreciază inițiatorii, care prevede o faptă de hărțuire sexuală împotriva unui student sau elev, de către un cadru didactic, auxiliar sau administrativ, comportă un grad ridicat de periculozitate socială. Factorii care contribuie la acest grad ridicat de periculozitate includ vârsta fragedă a victimei, raportul de putere dintre victimă și agresor, precum și situația victimei de a se afla în desfășurarea studiilor.

În plus, propunerea legislativă subliniază că solicitarea repetată de favoruri de natură sexuală sau exercitarea unei forme de presiune gravă pentru obținerea de acte de natură sexuală nu mai este condiționată de relația de muncă sau relații similare existente între victime și agresor.

Legislația propusă are ca obiect modificarea articolului 223 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal, extinzând sfera de incriminări referitoare la hărțuirea sexuală și instituind variante agravante ale acestei infracțiuni. Aceste modificări legislative sunt esențiale pentru a asigura un mediu educațional sigur și propice dezvoltării personale și academice a elevilor și studenților. Este o măsură necesară pentru a păstra integritatea și respectul în cadrul instituțiilor de învățământ, punând bazele pentru un viitor mai sigur și mai educat.

Ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Noutati