Soarele, această sursă inepuizabilă de energie, nu este doar un binefăcător pentru noi, ci și o bombă cu ceas. Deși ne oferă lumina și căldura de care avem nevoie, el ascunde și un potențial devastator, potrivit businessinsider.com.
În mod normal, energia sa imensă este dispersată în spațiu fără a ne afecta. Totuși, la intervale neregulate, soarele poate lansa furtuni solare de o intensitate atât de mare încât să perturbe scutul magnetic al Pământului. NASA ne avertizează că un astfel de eveniment ar putea genera un dezastru tehnologic global, cu repercusiuni asupra economiilor și vieții cotidiene.
Experții au observat o creștere a activității solare, ceea ce sugerează că suntem în pragul unei furtuni solare majore în anii ce urmează. Și, dat fiind avansul tehnologic din ultimele decenii, suntem mai expuși ca niciodată la efectele sale.
Există trei fenomene solare care pot declanșa perturbări majore: erupții solare, găuri coronale și ejecții de masă coronală (CME). Acestea pot afecta stratul ionizat al Pământului, care ne protejează de fenomenele spațiale extreme. „Este un fenomen care apare o dată la o sută de ani”, spune Mathew Owens, profesor de fizică spațială.
În trecut, am fost martorii unor astfel de furtuni, dar impactul lor a fost limitat datorită infrastructurii tehnologice reduse de atunci. Cu toate acestea, în era digitală, o furtună solară ar putea provoca haos: pene de curent, sateliți defectuoși și întreruperi ale comunicațiilor.
Oamenii de știință sunt în alertă, monitorizând cu atenție activitatea soarelui. Deși este imposibil să previi o furtună solară, cu tehnologia adecvată și măsuri preventive, putem minimiza impactul acesteia.
Agenția Spațială Europeană plănuiește să lanseze satelitul Vigil pentru a monitoriza activitatea solară și a anticipa posibilele amenințări. „Prin combinarea unei mai bune predicții și a unei înțelegeri aprofundate a fenomenelor spațiale, putem evita cele mai grave consecințe”, conchide Verscharen.